ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΕΡΣΟΥ
( κατά τον Νόμο 682 / 77, άρθρο 11, παράγρ. 1 )
Η μαθητική ιδιότητα συνοδεύει τον μαθητή τόσο στο εσωτερικό της αίθουσας διδασκαλίας, όσο και έξω από αυτή (στον προαύλιο χώρο, στις εκδρομές, στις επισκέψεις) αλλά και γενικά σε όλους τους χώρους, που εκτός από τον εαυτό του, ο μαθητής εκπροσωπεί το σχολείο και γενικότερα το σύνολο της σχολικής κοινότητας.
Η λειτουργία και η εφαρμογή του σχολικού κανονισμού δεν έρχεται να περιορίσει την ελευθερία οιουδήποτε αλλά να βοηθήσει τη σχολική κοινότητα να διαμορφώσει υγιείς προσωπικότητες, να μάθει στα μέλη της να σέβονται τις ελευθερίες των υπολοίπων και να εδραιώσει τις πρώτες δημοκρατικές αρχές. Είναι απαραίτητο να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη μαθησιακή διαδικασία (μαθητές-γονείς-καθηγητές) ότι η αποδοχή και η εφαρμογή του σχολικού κανονισμού είναι θέμα αρμονικής συμβίωσης των σχολικών παραγόντων και θεωρείται αυτονόητη και αναγκαία προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου.
Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
- Το Σχολείο έχει τον δύσκολο ρόλο να συμφιλιώσει το άτομο με την κοινωνία.
- Το άτομο έχει το δικαίωμα να απαιτεί σεβασμό και δυνατότητα ανάπτυξης δημιουργικών πρωτοβουλιών. Δικαιούται την ελευθερία που γεννά ασφάλεια και υπευθυνότητα.
- Η κοινωνία για την ομαλή λειτουργία της προϋποθέτει τη συνεισφορά και συμμετοχή του ατόμου.
Β. ΕΓΓΡΑΦΕΣ
- Οι εγγραφές των μαθητών για κάθε σχολικό έτος γίνονται μέχρι την ημερομηνία λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους (από της εκδόσεως των αποτελεσμάτων του Ιουνίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου).
- Κατ΄ εξαίρεση, μπορεί να γίνει εγγραφή το Σεπτέμβριο πριν από την έναρξη των μαθημάτων.
- Για την Α΄ τάξη απαιτείται ο πρωτότυπος τίτλος (απολυτήριο) του Δημοτικού Σχολείου.
- Για τις Β΄ και Γ΄, η εγγραφή ανανεώνεται αυτοδίκαια.
- Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη για τη δήλωση της κηδεμονίας, καθώς και τη γνωστοποίηση άλλων πληροφοριών που θα βοηθήσουν το εκπαιδευτικό έργο του Σχολείου.
- Φυσικοί κηδεμόνες του μαθητή είναι ο πατέρας και η μητέρα του.
- Αν υπάρχει αδυναμία άσκησης της κηδεμονίας από τους ίδιους (κατοικούν στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη), μπορούν να την αναθέσουν σε άλλο ενήλικο πρόσωπο με υπεύθυνη δήλωση που καταθέτουν στο Σχολείο.
Γ. ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
- Οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών της Α΄ τάξης οφείλουν να καταθέσουν, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, Ατομικό Δελτίο Υγείας του μαθητή το οποίο έχει ισχύ 3ετίας.
- Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι γονείς των μαθητών της Β’ και Γ’ τάξης που η ισχύς του Δελτίου τους έληξε.
Δ. ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
1. ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ)
Προβλέπεται μόνο για λόγους υγείας ή κάποιας μόνιμης ή παροδικής πάθησης ή ειδικής μειονεξίας. Για την απαλλαγή απαιτούνται:
- Αίτηση του κηδεμόνα
- Ιατρική βεβαίωση κρατικού νοσοκομείου ή ασφαλιστικού φορέα.
- Τα δικαιολογητικά κατατίθενται εντός πέντε (5) ημερών από την έναρξη των μαθημάτων ή την εμφάνιση της πάθησης ή την επάνοδο του μαθητή στο Σχολείο.
- Για την απαλλαγή αποφασίζει ο Διευθυντής μαζί με τον κατά περίπτωση αρμόδιο διδάσκοντα καθηγητή.
2. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
Αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι απαλλάσσονται μετά από αίτηση του κηδεμόνα, η οποία προσκομίζεται στη Διεύθυνση του Σχολείου.
Οι μαθητές που απαλλάσσονται, κατά την ώρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, παρακολουθούν υποχρεωτικά διαφορετικά αντικείμενα.
Ε. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ-ΑΠΟΥΣΙΕΣ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΥΣΙΩΝ
Σύμφωνα με Προεδρικά Διατάγματα, για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης και τη δικαιολόγηση των απουσιών των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύουν τα παρακάτω :
- Με τη λήξη των μαθημάτων και πριν από τις προαγωγικές – απολυτήριες εξετάσεις χαρακτηρίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων η φοίτηση κάθε μαθητή ανάλογα με τον αριθμό των απουσιών του. Η φοίτηση για τους μαθητές του Γυμνασίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαρκής, ελλιπής ή ανεπαρκής.
• Όταν χαρακτηρίζεται ως επαρκής, θεωρείται ικανοποιητική για το μαθητή. Επαρκής είναι η φοίτηση, όταν το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114) και από αυτές οι αδικαιολόγητες δεν είναι περισσότερες από εξήντα τέσσερις (64)
• Αντιθέτως, ο χαρακτηρισμός της φοίτησης ως ελλιπούς έχει ως συνέπεια ο μαθητής να παραπεμφθεί σε εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο. Ελλιπής είναι η φοίτηση, όταν ο μαθητής σημειώνει πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) και μέχρι εκατόν εξήντα τέσσερις (164) απουσίες, από τις οποίες και πάλι οι αδικαιολόγητες δεν είναι περισσότερες από εξήντα
τέσσερις (64). Από τον νόμο προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις, για περιπτώσεις μακροχρόνιας ασθένειας, στις οποίες η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής, αν και οι απουσίες είναι από 115 έως και 164. Αυτό συμβαίνει όταν:
α) όλες οι πάνω από τις 114 απουσίες οφείλονται σε ασθένεια,
β) ο μέσος όρος της βαθμολογίας των τριών τριμήνων (προφορικά) είναι τουλάχιστον δεκαπέντε (15) και
γ) η διαγωγή του μαθητή είναι κοσμιοτάτη.
• Τέλος, αν η φοίτηση χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής, ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει τη φοίτηση στην ίδια τάξη. Ανεπαρκής είναι η φοίτηση, όταν ο μαθητής σημείωσε πάνω από εξήντα τέσσερις (64) αδικαιολόγητες απουσίες ή, σε σύνολο, περισσότερες από εκατόν εξήντα τέσσερις (164). Επίσης, αν οι απουσίες του είναι περισσότερες από εκατόν δεκατέσσερις (114) και δε συντρέχουν οι λόγοι της προηγούμενης παραγράφου.
Η ευθύνη παρακολούθησης της φοίτησης του μαθητή ανήκει εξ ολοκλήρου στους γονείς του.
Για τη δικαιολόγηση απουσιών
• έως και δύο (2) συνεχόμενων ημερών εξαιτίας ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων, αρκεί ενυπόγραφο σημείωμα του γονέα που προσκομίζεται από τον ίδιο στη Διεύθυνση του Σχολείου, δέκα (10) ημέρες το πολύ μετά την επάνοδο του μαθητή στο Σχολείο.
• Ο γονέας κάθε μαθητή που απουσίασε για λόγους υγείας περισσότερο από δύο (2) ημέρες, πρέπει να προσκομίσει ο ίδιος μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την επιστροφή του μαθητή στο Σχολείο, βεβαίωση γιατρού που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Κάθε βεβαίωση υποβάλλεται με αίτηση και καταχωρίζεται στο πρωτόκολλο. Ο γονέας μπορεί να δικαιολογήσει τις απουσίες έως δέκα (10) ημερών συνολικά για όλο το σχολικό έτος. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται δεν δεσμεύουν τον Σύλλογο Διδασκόντων, όταν είναι σε γνώση του, με ικανά και επαρκή στοιχεία, οι πραγματικοί λόγοι απουσίας του μαθητή.
ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ
- Όταν πραγματοποιούνται χωρίς άδεια του Διευθυντή σε ώρες του προγράμματος (μεμονωμένες ή συνεχείς).
- Όταν οφείλονται σε ομαδική απομάκρυνση των μαθητών από το Σχολείο, χωρίς άδεια από τη Διεύθυνση.
- Μαθητές που προσέρχονται αργοπορημένα στο μάθημα οποιαδήποτε ώρα, παραπέμπονται από τον διδάσκοντα καθηγητή στον Διευθυντή και, εφόσον κριθεί ότι η αργοπορία είναι αδικαιολόγητη, τιμωρούνται πειθαρχικά. Η Διεύθυνση του Σχολείου παρακολουθεί και τις πρωινές αργοπορίες, διατηρώντας το δικαίωμα να ενημερώνει τους γονείς και να επιβάλλει κυρώσεις, σε περίπτωση εσκεμμένης επανάληψης. Οι γονείς οφείλουν, σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών τους, να ενημερώνουν τη Διεύθυνση του Σχολείου για την απουσία τους από τα μαθήματα, όσο πιο έγκαιρα γίνεται.
ΑΠΟΥΣΙΕΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
Το Σχολείο έχει την υποχρέωση να ενημερώνει με επιστολή τους γονείς – κηδεμόνες για τις απουσίες των μαθητών, μετά τη συμπλήρωση τριάντα (30) απουσιών.
ΣΤ. ΩΡΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Το σχολείο μας αρχίζει τη λειτουργία του στις 08:00 π.μ. με σύνταξη και προσευχή και συμπληρώνει τις 7 διδακτικές ώρες λειτουργίας του στις 13:40 μ.μ.
- Η τήρηση του χρόνου έναρξης και λήξης του σχολικού ωραρίου δείχνουν τον σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύεται από μαθητές και καθηγητές στην αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ
- Δεν επιτρέπεται η παραμονή μαθητών στην αίθουσα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Εξαιρούνται οι ασθενείς μαθητές.
- Παραμένουν οι επιμελητές που έχουν την ευθύνη αερισμού και φύλαξης των αιθουσών.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Οι μαθητές παροτρύνονται να χρησιμοποιούν τη Βιβλιοθήκη του Σχολείου, για να εξοικειώνονται με το βιβλίο, να βοηθούνται στη σύνθεση-σύνταξη εργασιών και στη σταδιακή εισαγωγή τους στη διαδικασία της έρευνας. Υπακούουν στις οδηγίες του βιβλιοθηκονόμου καθηγητή και σέβονται την πολύτιμη περιουσία της βιβλιοθήκης.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Στα εργαστήρια (Φυσικής, Πληροφορικής,) οι μαθητές δεν επιτρέπεται να εισέρχονται χωρίς την παρουσία του υπεύθυνου καθηγητή. Πρέπει να χρησιμοποιούν με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα τα όργανα, τις συσκευές και τους υπολογιστές, να τηρούν με σχολαστικότητα τις οδηγίες του διδάσκοντα και τους κανόνες ασφαλείας του εργαστηρίου. Η παρούσα οδηγία ισχύει και για τη χρήση μουσικών οργάνων.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ
- Κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για τις φθορές που θα προκαλέσει και ελέγχεται πειθαρχικά.
- Την ευθύνη για την αποκατάσταση των ζημιών έχουν οι γονείς.
- Για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων, οι γονείς-κηδεμόνες οφείλουν να κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις.
Ζ. ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Βασικές αρχές
Άμεσος αντικειμενικός σκοπός των πειθαρχικών μέτρων είναι η εξασφάλιση της τάξης, ώστε να διεξάγεται απρόσκοπτα η σχολική εργασία.
Απώτερος στόχος είναι να βοηθηθούν οι μαθητές να αποκτήσουν υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία και σεβασμό προς τους κανόνες της σχολικής ζωής.
Γενικοί κανόνες
Κατά την παραμονή τους στο Σχολείο, οι μαθητές οφείλουν να σέβονται, να υπακούουν και να συνεννοούνται με τους καθηγητές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανόνων κοσμιότητας, τον κανονισμό του Σχολείου και τους νόμους της Πολιτείας. Είναι προφανές ότι η εφαρμογή των αρχών αυτών ισχύει και κατά τη μετάβαση των μαθητών προς και από το Σχολείο με τα σχολικά λεωφορεία, κατά τη διάρκεια των εκδρομών, περιπάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και, γενικά, σε κάθε περίπτωση που οι μαθητές λειτουργούν με αυτή τους την ιδιότητα. Οι όποιες παραβάσεις συνυπολογίζονται στο χαρακτηρισμό της διαγωγής τους. Για τις παραβάσεις προβλέπονται από τη νομοθεσία ποινές που ξεκινούν από την επίπληξη και κλιμακώνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος ως την πολυήμερη αποβολή και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Ο οριστικός χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών γίνεται στο τέλος του σχολικού έτους σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, εκτός αν κάποιος μαθητής απομακρυνθεί / μετεγγραφεί κατά τη διάρκειά του. Η διαγωγή των μαθητών εξετάζεται και στη συνεδρίαση λήξης του κάθε τριμήνου, με βάση τις αναφορές που καταθέτουν οι διδάσκοντες στο γραφείο του Διευθυντή αλλά και κάθε άλλο τεκμηριωμένο στοιχείο που τυχόν έρχεται στην αντίληψή τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
1. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
• Με το χτύπημα του κουδουνιού οι μαθητές πρέπει να προσέρχονται χωρίς καθυστέρηση στην αίθουσα και να κάθονται στα θρανία τους με τη διάταξη που έχει ορίσει ο διδάσκων καθηγητής. Με την είσοδο του καθηγητή πρέπει να είναι έτοιμοι για την έναρξη του μαθήματος.
• Για να μετακινηθούν οι μαθητές μέσα στην αίθουσα για οποιονδήποτε λόγο ή για να απουσιάσουν, ζητούν άδεια από τον καθηγητή τους.
• Είναι όλοι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του πίνακα, των θρανίων και γενικά της αίθουσας.
• Το μάθημα τελειώνει με το χτύπημα του κουδουνιού, αλλά δεν αποχωρεί κανείς, πριν δώσει την άδεια ο καθηγητής.
• Σε περίπτωση αργοπορίας, οποιαδήποτε ώρα, πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε από το Γραφείο του Διευθυντή, για να πάρουν σημείωμα.
• Το φιλικό κλίμα μέσα στην τάξη είναι επιθυμία όλων. Δεν πρέπει όμως οι μαθητές να ξεπερνούν τα όρια της ευπρέπειας. Για να μιλήσει κάποιος μαθητής στην τάξη, σηκώνει το χέρι και περιμένει να του δοθεί ο λόγος.
• Η αυθάδεια και οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται με αγένεια, θεωρούνται κακή συμπεριφορά και τιμωρούνται αναλόγως.
2. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ
• Οι μαθητές πρέπει να σέβονται τη γνώμη και την ιδιαίτερη προσωπικότητα των άλλων. Δεν κάνουν ειρωνικά σχόλια, κακόβουλη ή προσβλητική κριτική.
• Η χωρίς άδεια χρήση ή φθορά προσωπικών αντικειμένων των συμμαθητών τους είναι σοβαρά παραπτώματα και τιμωρούνται αυστηρά, ακόμη και αν γίνονται ως παιχνίδι.
• Οι φραστικές προσβολές, οι ύβρεις και, πολύ περισσότερο, η σωματική βία κατά των συμμαθητών είναι απαράδεκτες πράξεις, που επηρεάζουν πολύ τον χαρακτηρισμό της διαγωγής. Το ίδιο απαράδεκτη πράξη θεωρείται και η διάδοση φημών, ο αποκλεισμός συμμαθητή από ομαδικές εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή η παρακίνηση τρίτων για την απομόνωση αυτών.
• Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται και να τηρούν τους παραπάνω κανόνες συμπεριφοράς προς τους συμμαθητές τους και πέραν των σχολικών ωρών, όπως επίσης και εκτός των χώρων του Σχολείου.
3. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
• Την ώρα της προσευχής και της έπαρσης της σημαίας, η ευλάβεια, η σοβαρότητα και ο σεβασμός, θεωρούνται αυτονόητα. Μαθητές αλλόθρησκοι-ετερόδοξοι έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή. Παράλληλα, υποχρεούνται να σέβονται το δικαίωμα της συμμετοχής των άλλων μαθητών.
• Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησης με το πρώτο κουδούνι της ημέρας, οι μαθητές σπεύδουν άμεσα και παρατάσσονται με το τμήμα τους στην ορισμένη θέση προσευχής. Μετά την προσευχή, παραμένουν σιωπηλοί στη θέση της γραμμής τους, έως ότου τελειώσουν οι ανακοινώσεις και δοθεί το παράγγελμα, για να προσέλθουν στις τάξεις.
• Όταν οι μαθητές κυκλοφορούν εκτός της αίθουσας διδασκαλίας, για οποιονδήποτε λόγο, κατά τις ώρες των μαθημάτων, δεν κάνουν φασαρία.
• Οι κοινόχρηστοι χώροι (διάδρομοι, τουαλέτες, γήπεδα κ.λ.π.) χρησιμοποιούνται από όλους. Γι’ αυτό, και είναι ευθύνη όλων να τους διατηρούν ευπρεπείς και καθαρούς.
• Στα εργαστήρια και στους χώρους άθλησης ισχύουν οι κανόνες που έχουν θέσει οι καθηγητές που διδάσκουν το αντίστοιχο μάθημα.
• Τα λεωφορεία θεωρούνται σχολικός χώρος. Επομένως ισχύουν οι ίδιοι κανόνες συμπεριφοράς που ισχύουν και στους χώρους του Σχολείου.
4. ΕΜΦΑΝΙΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑ
• Ο σχολικός χώρος δεν είναι χώρος προβολής και η απλότητα στην εμφάνιση είναι σίγουρα κομψότερη από την εξεζητημένη παρουσία. Η εμφάνιση των μαθητών πρέπει να είναι κόσμια και ευπρεπής, ανάλογη του χώρου στον οποίο βρίσκονται, και της ενασχόλησής τους.
• Σε περιπτώσεις στις οποίες η εμφάνιση είναι εμφανώς ακραία ή προκλητική, παρεμβαίνει καταρχάς, ο σύμβουλος καθηγητής, σε συνεργασία με το πενταμελές μαθητικό συμβούλιο. Αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα, η ευθύνη μεταφέρεται στον Σύλλογο Διδασκόντων και στο δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο.
• Για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές πρέπει να φορούν αθλητική φόρμα Σε αντίθετη περίπτωση, παίρνουν απουσία
• Όσοι συμμετέχουν σε παρελάσεις ή άλλες επίσημες εκδηλώσεις, πρέπει να φορούν την καθιερωμένη στολή.
Η. ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ
- Η σχολική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά παιδαγωγικό μέσο.
- Η επιείκεια χωρίς όρια νομιμοποιεί τις αποκλίσεις και καλλιεργεί την αντίληψη της ατιμωρησίας.
- Βασική αρχή κατά την επιβολή της ποινής είναι η τιμωρία της πράξης και όχι του μαθητή.
Σοβαρά παραπτώματα θεωρούνται:
- Η άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας.
- Η απουσία από μάθημα χωρίς ενημέρωση του καθηγητή.
- Η έξοδος από το σχολικό χώρο χωρίς άδεια.
- Η προσβλητική συμπεριφορά προς καθηγητή.
- Η εκούσια φθορά σχολικής περιουσίας.
- Η καταστροφή ή η κλοπή αντικειμένων που ανήκουν σε άλλο μαθητή ή καθηγητή.
- Αντιγραφή: Η συνεργασία μεταξύ μαθητών στη διάρκεια γραπτής εξέτασης και αντιγραφή από οποιοδήποτε βοήθημα, θεωρούνται σοβαρά παραπτώματα και τιμωρούνται αυστηρά.
- Λογοκλοπή: Εξίσου σοβαρό παράπτωμα αποτελεί και η λογοκλοπή – η χρήση έργου ή μέρους του έργου κάποιου άλλου, χωρίς να αναφέρεται η πηγή των πληροφοριών.
- Το κάπνισμα και η χρήση απαγορευμένων ουσιών.
- Η χρήση κινητού τηλεφώνου (Οι μαθητές μπορούν να επικοινωνούν με τους κηδεμόνες τους με το τηλέφωνο του Σχολείου).
- Κάθε εσκεμμένη πράξη που έχει ως σκοπό ή συνέπεια τη διατάραξη της τάξης ή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο χώρο του Σχολείου.
ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΙΝΩΝ
Εφόσον οι παραπάνω κανόνες αποτελούν ένα «συμβόλαιο τιμής» ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας, μας επιτρέπουν να προλαβαίνουμε τα παραπτώματα και να μη φτάνουμε στο δυσάρεστο σημείο της επιβολής κάποιας ποινής.
Είναι αυτονόητο ότι κάθε επιβολή ποινής θα είναι ανάλογη με το παράπτωμα στο οποίο έχει υποπέσει ο μαθητής σε συνδυασμό και με τη συνολική του στάση και συμπεριφορά του, και θα έχει γνώμονα και αρχή να μην επαναληφθεί το παράπτωμα και όχι να τιμωρηθεί ο μαθητής.
- Παρατήρηση
- Επίπληξη
- Ωριαία απομάκρυνση από το μάθημα
- Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι 5 μέρες
- Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Έχουν επιπτώσεις στο χαρακτηρισμό της διαγωγής, η οποία μπορεί να μειωθεί από κοσμιότατη σε κοσμία ή επίμεμπτη.
Θ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Απαραίτητη προέκταση και συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η συμμετοχή των μαθητών στην πραγματοποίηση από το Σχολείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
- Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
- Αγωγής Υγείας
- Αγωγής Σταδιοδρομίας
- Πολιτιστικά προγράμματα
Ι. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ
Οι Μαθητές του Γυμνασίου συμμετέχουν σε ενδοσχολικές εκδηλώσεις, όπως οι σχολικές, εθνικές και θρησκευτικές γιορτές. Οι Μαθητικές Κοινότητες συνεργάζονται με τους καθηγητές στους οποίους ανατίθεται η ευθύνη της γιορτής. Επίσης, οι μαθητές παίρνουν μέρος σε παρελάσεις που γίνονται τις ημέρες των εθνικών επετείων, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι εκδιδόμενες σχετικές εγκύκλιοι και υπό την επίβλεψη και κατά τις οδηγίες των υπεύθυνων καθηγητών Φυσικής Αγωγής του Σχολείου.
ΙΑ. ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Η συμμετοχή του Σχολείου σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες της τοπικής αλλά και ευρύτερης κοινωνίας πρέπει να επιδιώκεται και να καλλιεργείται συνεχώς.
- Οι επιδόσεις, κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα των μαθητών είναι σκόπιμο και πρέπει να αξιοποιούνται και να διαχέονται με συγκεκριμένες δράσεις στην κοινωνία, αναδεικνύοντας το χαρακτήρα του Σχολείου σε “Σχολείο, ανοικτό στην κοινωνία”.
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Οι σχολικές εκδρομές εγκρίνονται από τους Συλλόγους των Διδασκόντων Καθηγητών ή και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά περίπτωση και κατά τα προβλεπόμενα την εκπαιδευτική νομοθεσία. Διακρίνονται σε:
• Σχολικούς περιπάτους: Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου, δεν υπερβαίνουν τους πέντε (5) συνολικά κατά έτος και δε γίνονται περισσότεροι από έναν (1) μέσα στον ίδιο μήνα.
• Διδακτικές επισκέψεις: Διδακτικές επισκέψεις των μαθητών, διάρκειας μίας ή περισσότερων σχολικών ωρών, είναι δυνατό να γίνονται προγραμματισμένα σε χώρους επιστημονικής, ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αναφοράς, σε μονάδες παραγωγής, αξιοθέατα κ.τ.λ.
•Εκπαιδευτικές εκδρομές: Πραγματοποιείται μία (1) ημερήσια εκδρομή, χωρίς διανυκτέρευση, οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος, με την απαραίτητη συμμετοχή τουλάχιστον των ¾ του αριθμού των μαθητών της τάξης ή του σχολείου.
• Εκπαιδευτικές επισκέψεις: Είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις με διανυκτέρευση, με τη χρήση δύο (2) εργασίμων ημερών και μίας (1) ή δύο (2) αργιών, στο πλαίσιο υλοποίησης εγκεκριμένων σχολικών δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Αγωγής Καταναλωτή, Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Αγωγής Σταδιοδρομίας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων και Προγραμμάτων
Ολυμπιακής Παιδείας ή σε τοποθεσίες σχετικές με την ύλη βασικών μαθημάτων, με την απαραίτητη συμμετοχή τουλάχιστον των ¾ του αριθμού των μαθητών της τάξης.
Η δαπάνη των εκδρομών - επισκέψεων βαρύνει τους γονείς των μαθητών. Οι μαθητές συνοδεύονται από τον προβλεπόμενο αριθμό καθηγητών, οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι από τους γονείς να ενεργούν για λογαριασμό τους.
Ο χώρος, ο χρόνος και τα μέσα μεταφοράς κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής – επίσκεψης θεωρούνται χώρος και χρόνος κανονικής (καθημερινής) λειτουργίας του σχολείου και διέπονται από τους ίδιους Νόμους, Κανονισμούς και Αποφάσεις.
Στην περίπτωση που για την πραγματοποίηση της εκδρομής απαιτείται χρήση μεταφορικού μέσου, πρέπει να υπάρχει κατατεθειμένη σύμφωνη υπεύθυνη δήλωση του γονέα του μαθητή.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει όποιον μαθητή κρίνει ότι θέτει σε δοκιμασία την επιτυχημένη έκβαση της εκδρομής - επίσκεψης.
ΙΒ. ΕΠΙΔΟΣΗ- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η υψηλή επίδοση στα μαθήματα είναι βασικός στόχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι μαθητές οφείλουν να μελετούν, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που κάθε μάθημα έχει.
Οι εξετάσεις, γραπτές και προφορικές, διεξάγονται σύμφωνα με όσα ορίζει η εκπαιδευτική νομοθεσία. Η βαθμολογία της επίδοσης γίνεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Η προαγωγή, η απόλυση, η παραπομπή σε επανεξέταση και η απόρριψη μαθητή, κρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων που κάθε φορά ρυθμίζουν τα θέματα αυτά.
Οι διακρίσεις στους αριστούχους μαθητές (αριστεία και βραβεία προόδου) που το Υπουργείο Παιδείας αποστέλλει, απονέμονται σε ειδική τελετή κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
ΙΓ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ
- Οι συναντήσεις των γονέων-κηδεμόνων με τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς γίνονται στην αρχή κάθε σχολικού έτους και στο τέλος κάθε τριμήνου, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.
- Οι γονείς για οποιοδήποτε αίτημά τους πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση του Σχολείου και είναι ευνόητο ότι η είσοδός τους στο Σχολείο επιτρέπεται οποτεδήποτε.
- Οι γονείς μπορούν και είναι απαραίτητο να προσέρχονται στο σχολείο, για να ενημερώνονται από τους καθηγητές για την πορεία του παιδιού τους. Σε περίπτωση κωλύματος, μπορούν να ενημερώνονται τηλεφωνικά.
- Η εμπιστοσύνη του μαθητή στο Σχολείο ενισχύεται και από τη θετική στάση των γονέων προς το Σχολείο.
- Ο Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, έχει τη δυνατότητα να συναντάται με τη Διεύθυνση του Σχολείου, όποτε το κρίνει απαραίτητο.
1Δ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Το Σχολείο, αναγνωρίζοντας ανεπιφύλακτα τον καθαρά παιδαγωγικό θεσμό των Μαθητικών Κοινοτήτων, επιθυμεί τη συνεργασία με τα θεσμοθετημένα όργανα των μαθητών και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη μαθητικών πρωτοβουλιών στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού των Μαθητικών Κοινοτήτων.
ΙΕ. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Εκπαιδευτικών και της Διεύθυνσης περιγράφονται από την κείμενη νομοθεσία. Με το κύρος και την αξιοπρέπεια που αρμόζουν στον ρόλο τους συνεργάζονται μεταξύ τους, με τους μαθητές, με τους κηδεμόνες και συμβάλλουν στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και δημιουργικού κλίματος μέσα στο Σχολείο.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τηρήσουμε και να εφαρμόσουμε τον κανονισμό, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έργου.
Σχολικό έτος 2013-14
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ